Onnellisuuden reseptinä palautuminen

Treenikausi alkaa ja ihmiset ovat motivoituneita. Ovesta astellaan hartiat ryhdissä ja hymy huulilla. Treenikausi etenee ja osa astelee edelleen samalla ryhdillä ja hymy huulilla ovesta sisään, kun taas osan ryhti on lyssähtänyt ja into laantunut. Miksi osa jaksaa koko vuoden samalla teholla ja osa ei? Uskallan väittää, että palautumisella on suuri vaikutus treeni-intoon ja energiatasoon.

Luettuasi tämän blogitekstin haluan, että pysähdyt miettimään. Annatko kehosi palautua tarpeeksi? Saatat yllättyä siitä, mikä vastauksesi todellisuudessa on.

Mitä palautuminen tarkoittaa?  Ihmisen vireystilaa nostaa urheilun lisäksi moni muukin päivän aikana kohtaamasi asia. Ne asiat käynnistävät kropassasi fysiologisen stressireaktion. Sen jälkeen keho käynnistää palautumisprosessin kohti normaalia tasapainotilaa. Kehossasi aktivoituu niin sanotusti jarru, joka alkaa laskemaan vireystilaa. Jos et ole huolehtinut itsestäsi tarpeeksi hyvin, palautumisprosessi heikkenee tai sitä ei tapahdu ollenkaan.

Palautumisesta treenin jälleen puhutaan paljon, mutta sitä siitä huolimatta laiminlyövät niin aktiivitreenaajat kuin laihdutusprojektin vasta aloittaneet. Palautumisen laiminlyönnillä on kuitenkin tuhoisat seuraukset. Toivottua kehitystä ei tapahdu, tapahtuu turhautuminen, jonka seurauksena väsymys ja kyllästyminen kolkuttaa ovelle. Sen jälkeen aletaan miettimään tekosyitä, mikä meni pieleen. Pitkällä juoksulla palautumatta jättäminen voi auheuttaa jopa työuupumusta ja masennusta.

Pidä siis huolta itsestäsi. Tässä sinulle palautumisen pikaopas RULE of training.

Ravinto

Ravinnon riittävä saanti ennen ja jälkeen treenin on korostettavan tärkeää. Vaikka tavoitteenasi olisi pudottaa painoa, ei tarkoita sitä, että treenaat aliravinnolla. Sillä ei koskaan ole kauaskatseisia hyviä seurauksia. Tasaiseen kehitykseen ja kestäviin tuloksiin pääset, kun ruokavaliosi on monipuolinen ja terveellinen sekä syöt riittävästi.

Vinkki: Syö monipuolisesti ja terveellisesti päivän ajan, jos tiedät, että illemmalla on treenit. Älä jätä ruokia välistä. Ennen treeniä ja heti jälkeen treenin on hyvä ottaa proteiinipitoinen välipala. Joidenkin tutkimusten mukaan ennen nautitulla proteiinipitoisella välipalalla on jopa paremmat vaikutukset palautumiseen kuin jälkeen nautitulla.

Tässä sinulle hyvä reseptivinkki palautumispäivälle: Linkki reseptiin

Uni

Unella on merkittävä vaikutus kehon palautumiseen ja päivän vireystilaan. Joskus palautuminen tarkoittaa tietyistä asioista luopumista ja fiksujen valintojen tekemistä. Vaikka kuinka tekisi mieli vielä illalla puuhata kotosalla tai katsella telkkaria, tee päätös ja mene ajoissa nukkumaan. Hektisen työpäivän jälkeen on myös täysin suotavaa nukkua 15-20 minuuttiset päiväunet. Huomaat, miten merkittävä vaikutus sillä on loppupäivän ja -illan vireystasoon.

Lepo

Joka päivä ei voi treenata. Kehon täytyy antaa levähtää ja keräillä voimia. Lepo ei toki aina tarkoita sohvalla makaamista. Se voi olla oleilua perheen ja ystävien seurassa, elämästä nauttimista. Jotain, mikä on täysin vastapainoa kaikelle suorittamiselle arjessa. Missä sinun kehosi ja mielesi lepää parhaiten?

Elämäntavat

Urheilet, syöt terveellisesti ja nukut tarpeeksi, mutta silti jaksamisessa jokin kiikastaa? Elämäntavat ovat merkittävä asia palautumisen kannalta. Tupakka, nuuska ja alkoholi hidastavat palautumista merkittävästi. Myös henkinen jaksaminen on merkittävä tekijä. Huolet, murheet ja stressi ovat palautumista heikentäviä tekijöitä.

Hyvä fyysinen ja psyykkinen palautuminen kehon stressireaktioista edistää ihmisen onnellisuutta. Haluatko sinä olla onnellisempi? Olisiko sinulla jossain näissä asioissa parannettavaa? Muistathan, että mitä enemmän pidät huolta itsestäsi, sitä paremmin jaksat myös pitää huolta kaikista sinulle tärkeistä ihmisistä.

Vastaa