Parempaan kuntoon

Autolla kotoa töihin, työpäivä istuen toimistolla. Kaupan kautta kotiin, istumaan ja ruutua tuijottamaan. Tälläinen on yhä useamman päivän kulku nykyään. Ääripäät ovat lisääntyneet, joko liikutaan todella paljon tai sitten ei yhtään.

Arjesta alkaa muodostua raskasta, eikä perusaskareetkaan enää suju. Portaat tuntuvat raskailta tai niissä pitää jopa levätä muutaman askeleen välein. Tuolilta ylöspäästäkseen täytyy ottaa tukea reisistä tai ottaa vauhtia avuksi. Saattaa olla vaikea mennä kyykkyyn. On syytä huolestua, jos tunnistat näitä asioita itsessäsi.

Huonosta kunnosta voi seurata monenlaisia asioita: sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta saattaa heiketä ja verenpaine sekä kolesteroliarvot kohota. Myös väsymys, ylipaino ja flunssat kiusaavat huonokuntoista helpommin.

Kun kunto on huono, ensimmäinen järkevä tavoite on terveyskuntoon pääseminen eli saada arkiset asiat pyörimään ilman haasteita.

Kuntoremontti kannattaa aloittaa maltilla, koska liian kova aloitus yleensä kostautuu. Helpointa remontti on aloittaa juuri arkisista asioista. Auto pysäköidään kauemmaksi, hissin sijaan käytetään rappusia. Jokainen askel merkitsee ja parantaa kuntoa.

Liikunnan tehoa voi lisätä hiljakseen omien tuntemuksiensa mukaan. Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä ylläpitämään liikkumisen säännöllisyyttä, koska passivoituminen laskee kunnon alas melko nopeasti.

Lue lisää heikon kunnon tunnusmerkeistä TÄÄLTÄ

Vastaa