Flunssan välttäminen

Flunssa iskee meihin kerran tai useamman kerran vuoden aikana. Flunssaan sairastuu herkimmin, kun puolustusjärjestelmä ei toimi täydellä teholla. Näillä pienillä teoilla parannat mahdollisuuksiasi flunssan välttelyyn parhaiten.

Muista pestä kädet. Ensiarvoisen tärkeää on, että pidät huolta käsihygieniasta. Flunssapöpöt kantautuvat käsien kautta nenään ja suuhun ja aiheuttavat infektioita. Jos flunssa on jo iskenyt, muista yskiä esimerkiksi hihaan ettet tartuta muita.

D-vitamiinin vajaus. Näin talvella suomalaisilla D-vitamiini tasot jäävät liian alas, koska emme saa sitä riittävästi ravinnosta. D-vitamiinilisää kannattaa nauttia säännöllisesti.

Heikko yleisterveys. Yleisestä terveydentilasta huolehtiminen. Tämä tarkoittaa, että unirytmi on kunnossa, ravinto on monipuolista ja terveellistä ja liikuntaa on riittävästi. Kun elimistö voi hyvin niin immuunijärjestelmä toimii hyvin.

Henkinen ja fyysinen rasitus. Flunssa iskee helpommin stressaantuneeseen kehoon. On kyse sitten henkisestä tai fyysisestä stressistä, ne alentavat samalla tavalla puolustusjärjestelmän toimintaa. Huomaa, että myös liiallinen liikunta voi herkistää flunssalle. Pyri siis stressittömään elämään, palaudu ja nuku hyvin.

Jos näistä huolimatta sairastut, niin lepää riittävästi. Silloin flunssa taittuu nopeiten ja pääset takaisin arkeen kiinni.

C-vitamiini ja sinkki saattavat helpottaa flunssaa, kun aloitat niiden nauttimisen ajoissa. Sinkin sanotaan olevan tehokkain flunssan torjuntaan imeskelytabletteina.

Vastaa