Terveellinen aamiainen

Aamiainen on yksi päivän pääaterioista. Sen syöminen on hyödyllistä, koska keskittymiskyky paranee ja painonhallinta helpottuu, kun syö aamulla kunnolla.

Hyvin koostettu aamiainen vaikuttaa suoraan nälänhallintaan ja parantaa keskittymiskykyä aamupäivän töissä. Se edesauttaa terveellisen lounaan valinnassa ja lisäksi hillitsee lltasyömistä. Kun lounaspöytään ei käy liian nälkäisenä, on helpompi valita terveellisempi lounas. Energiansaannin keskittäminen illan sijasta päivään käy helpommin, kun ruokaillaan riittävästi ja monipuolisesti aamiaisesta alkaen.  

Harvoin ajatellaan miten tärkeä rooli hyvin koostetulla aamiaisella on ”yhtenä päivän pääaterioista” kokonaisuuden kannalta. Hyvin koostetusta aamiaisesta saadaan runsaasti kuitua, mitä suomalaiset saavat keskimäärin ruokavaliostaan liian vähän. Myöskään kasvisten puolen kilon päivätavoite ei muodostu haasteeksi, kun aloittaa kasviksien syömisen heti aamiaisella.

  • Aamiaisen on hyvä sisältää kuitupitoista hiilihydraatinlähdettä, kuten täysjyväleipää, puuroa, sokeroimatonta mysliä, kaurahiutaleita, leseitä.
  • Hyvää proteiininlähdettä, kuten rahkaa, raejuustoa, jogurttia, kananmunaa, kalaa, tofua, maitoa, soijajuomaa. Lisäksi voi käyttää pähkinöitä ja siemeniä puuron tai jogurtin seassa tai leipien kanssa.
  • Vähintään yksi annos kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Hedelmän voi joskus korvata täysmehulla, ei kuitenkaan jatkuvasti, sillä mehusta saadaan paljon sokeria, mutta ei ollenkaan kuitua ja kylläisyyttä lisäävää pureskeltavaa.
  • Aamiaisen pitäisi mielellään sisältää myös hyviä rasvanlähteitä, kuten 60 % margariinia, öljyä, avokadoa, humusta tai tahinia leivän päällä tai siemeniä, manteleita ja pähkinöitä.

Lue lisää hyvästä ruokarytmistä TÄÄLTÄ

Vastaa