Tietoinen syöminen

Syöminen rutinoituu todella helposti. Ostoskoriin päätyy tutut ruokatarvikkeet. Syöminen on helppoa, samalla voi lukea päivän lehden tai keskittyä johonkin muuhun mukavaan. Toimitaan ns. autopilotilla. Mitä jos tämä autopilotti käännetään pois päältä ja aletaan syömään tietoisesti, mitä se tarkoittaa ja mihin sitä tarvitaan?

Tietoisessä syömisessä keskitytään syömistilanteeseen. Tarkoitus on havainnoida miltä syöminen tuntuu ja mitä tuntemuksia se herättää ilman itsensä arvostelua tai tuomitsemista. Tietoisuus siitä mitä olet tekemässä, palauttaa syömisen luontevaksi. Tietoinen syöminen herättää aistit, joissa ruoka saa aikaan erilaisia makuja, tuoksuja ja tuntemuksia.

Kasvaminen aikuiseksi tuo uusia merkityksiä syömiselle. Ruoka lohduttaa, suuntaa ajatuksia muualle, palkitsee tai turruttaa. Ruoka saa toki herättää tuntemuksia, mutta jos tunteet ohjaavat syömistä, suhde ruokaan saattaa nostaa syyllisyyden tunteita. Silloin voi tulla tunne, ettei syöminen ole omassa hallinnassa. Tietoinen syöminen on yksi keino helpottaa suhdetta ruokaan ja palauttaa rentous sekä ilo syömiseen.

Keskeiset keinot tietoiseen syömiseen

  • Syö hitaammin
  • Syö ilman häiriötekijöitä kuten televisiota, kirjaa tai sanomalehteä
  • Mieti haluatko syödä hiljaisuudessa
  • Syö pöydän ääressä
  • Täytä lautanen haluamallasi tavalla
  • Istu rauhassa pöydän ääreen ilman muita velvoitteita

Syö kaikilla aisteilla

Syömisen hidastaminen onnistuu, kun käytät kaikkia aistejasi. Miltä ruoka näyttää? Kauniilta, tavalliselta vai ehkäpä ikävältä? Huomaa ruoan tuoksut ja mieti mitä ne tuovat mieleen. Pureskele ruoka rauhassa ja käytä koko suuta. Pyri aistimaan eri rakenteet ja mieti miltä ne tuntuvat. Havannoi myös eri maut ja pureskele niin kauan kunnes et enää erota makuja toisistaan. Pyri syömään koko ateria näin. Jos ajatus lähtee harhailemaan, palauta se eri aistien avulla syömisen tunnusteluun.

Kun syömiseen ja ruokaan keskittyy, ruoan maku, näkö, rakenne ja tuoksut saavat uusia merkityksiä. Se myös lisää arvostusta syötyä ruokaa kohtaan. Kun syöminen hidastuu ja on keskittynyttä, kehon tuntemukset, kuten kylläisyyden, tuntee helpommin. Tästä syystä tietoinen syöminen on myös hyvä painonhallinnan menetelmä.

Hyvää ruokahalua!

Vastaa