Kasvisproteiini

Ennen kasvisruokavalio tarkoitti, että jätetään vain lihat ruoasta pois. Nykyään asia ymmärretään paremmin ja myös kasvisproteiinin lähteitä on helpommin saatavilla. Proteiinin saanti on silti aika monelle kasvissyöjälle haaste.

Useimmat meistä tietää ja ymmärtää, että proteiinia pitää saada joka aterialla. Kasvisruokailijoilla on usein pääaterioilla eli lounaalla ja päivällisellä hyvin proteiinin lähteitä. Myös lounasravintoloiden listoille on ilmestynyt hyvin vaihtoehtoja kasvisruokailijoille, mikä helpottaa arjen työpaikkaruokailua.

Kasvissyöjän ehdoton haaste on proteiinilähteiden monipuolisuus ja niiden riittävä määrä. Monipuolisuus on tärkeää siksi, että sillä turvataan kaikkien välttämättömien aminohappojen saanti ja koska kasvisproteiinit sisältävät vaihtelevasti aminohappoja. Käytännössä monipuolisuus taataan yhdistelemällä palkokasveja, täysjyvätuotteita ja pähkinöitä.

Kasvisproteiininlähteitä saakin syödä ihan kunnolla. Ne ovat varsin täyttäviä ja pitävät nälkää hyvin, koska ne sisältävät paljon kuitua. Riittävästi proteiinia saa, kun huolehtii sen saannista jokaisella aterialla.

Hyviä kasvikunnan proteiininlähteitä ovat esimerkiksi:

  • soija
  • palkokasvit
  • kikherne
  • pavut ja linssit
  • siemenet
  • mantelit
  • pähkinät
  • kvinoa
  • täysjyvätuotteet kuten kauraleipä
  • herneet

Näistä ruoka-aineista on saatavilla monia jalostettuja tuotteita, kuten tofua, seitania, tempehiä, Nyhtökauraa ja Härkistä.

Vastaa